top of page

Hatha jóga

mozgás, légzés, gyakorlás

Hatha jóga a világon a legelterjedtebb irányzat és a legtöbb nyugaton ismert jógairányzat ebből alakult ki. A „Ha” a Napot és a „Tha” a Holdat jelenti. A hatha jóga a nap és hold  aktív és passzív jellegét hordozza magában, s így az aktivitás és a nyugalom egyensúlyára törekszik. A Hatha jóga gyakorlás célja, hogy megtaláljuk az egyensúlyt fenti két energia között.
 

A jógagyakorlást holisztikusan közelítjük meg, ezért  mindig a test - lélek - elme egyensúlyára törekszünk a jóga gyakorlatai és a jóga filozófia segítségével. Amikor elérjük ezt az állapotot, akkor megszűnnek a feszültségek, nyugodt lesz az elme, a pózok kitartása erőlködésmentessé, könnyeddé válik és a légzés is egyenletes, hangtalan, puha, erőlködésmentes. 

A Hatha jóga órákon célunk a gyakorlást  tökéletesíteni annak érdekében, hogy megvédjük a testünket az esetleges sérülésektől, túlerőltetéstől, optimálisan terheljük a testet, az izmokat, ízületeket és elérjük az egyensúlyi állapotot az ászána kivitelezésében.

Minden foglalkozást a jelenlévők aktuális állapotának, felkészültségének megfelelően alakítunk.

FOGLALKOZÁSOK FELÉPÍTÉSE

Bevezető relaxáció célja a fizikális, mentális és lelki ellazulás elérése,megszabadulni a nap során felgyűlt feszültségektől. A relaxációval a testi és lelki szinten is ráhangolódunk a jógaórára.
 

Bemelegítés segítségével átmozgatjuk, előkészítjük a testet az óra során előforduló gyakorlatok kivitelezésére.

A testgyakorlatok képezik az óra alapját,melyeket a jelenlévők aktuális állapotának , felkészültségének megfelelően állít össze az oktató.
 

Légzőgyakorlatok nem végzünk minden foglalkozáson légzőgyakorlatot.
 

Levezető relaxáció segítségével elvezetjük a testben keletkezett esetleges feszültségeket és lehetőséget biztosítunk, hogy az óra során jóga ászánákkal megtermelt energia szétáradjon a testben és érvényesüljenek az ászánák jótékony hatásai>>

A gyakorló órákon a kezdő tanfolyamon megismert ászanák elmélyítése a cél, valamint egyes testhelyzetek variációi kapnak szerepet.

bottom of page